Procestechnoloog Jet gaat voor topkwaliteit.
De technieken waarmee we onze producten verwerken, is van grote invloed op de kwaliteit ervan. Jet van de Gronde weet er alles van. Als Procestechnoloog binnen de afdeling Operations Improvement, zit Jet met haar neus bovenop onze producten. Niet omdat ze ze zo heerlijk vindt ruiken – of nou ja, dat ook wel natuurlijk - maar vooral om te zien of onze machines en processen optimaal zijn ingeregeld. Maar waar moeten we dan precies aan denken, Jet?
Dat kan van alles zijn! Wanneer een van onze klanten bijvoorbeeld aangeeft dat de houdbaarheid van gesneden paprika minder is dan verwacht, dan onderzoek ik waardoor dat komt. Of wanneer Productie problemen ervaart met het verwerken van producten, dan test ik om te zien of we de juiste technologie te pakken hebben. Werken we met de juiste machines? Moeten we vaker een messenwissel doen? Of moet het waswater vaker verschoond worden? Ik test ook hoe koud het waswater moet zijn om een optimale kwaliteit te kunnen halen.
En hoe werkt dat dan precies?
Als we bijvoorbeeld kijken naar bladgroenten, dan heeft het wassen ervan eigenlijk twee functies. We wassen om zand en vuil te verwijderen, maar ook om de bladgroenten te verlagen in temperatuur. Dat is heel belangrijk, want sla die warm is, wordt slap. En we willen juist dat de sla zo knapperig mogelijk blijft. Dat is een heel natuurkundig proces, maar waar het op neer komt is dat we zorgen dat het waswater veel kouder is dan het product en door dat koude water ontstaan er in de cellen van de sla een soort vacuüm. Hierdoor wordt het ijswater voor een deel in de cellen gezogen en dat zorgt voor extreem knapperige sla.
Interessant! En op welk project ben je het meest trots?
Dat is sowieso de snijverbetering op paprika’s. Voorheen was de snit niet constant en heel rafelig. Een snit is bijvoorbeeld een blokje paprika van 13 bij 13 mm. We hebben heel veel getest om te zien hoe we dit konden verbeteren. In nauwe samenwerking met de fabrikant van de snijmachine hebben we alle kennis bij elkaar gevoegd en hebben we de snijmachine anders ingesteld. Nu hebben we mooi afgewerkte paprika blokjes waarvan de houdbaarheid ook nog eens veel beter is.
Dat moet een immense machine zijn. Hoe werkt zo’n ding?
We maken gebruik van 3D-snijmachines. Binnen zo’n machine wordt de paprika 3x gesneden. Je gooit er een paprika in en dan worden er eerst plakken van gesneden. Vervolgens komt de paprika langs cirkelmessen en die maakt er reepjes van. Als laatste rolt ie langs een hakrol en die maakt er blokjes van. Zo’n machine trilt heel erg tijdens het snijden en er is veel wrijving. Hij moet dus goed gesmeerd worden en de messen moeten goed worden afgesteld. Voor paprika moet dat elke 3 uur gecheckt worden. Bij ons doet de afdeling Technische Dienst Messen dat. Dat is een heel precies werkje! Als niet alles naadloos in elkaar past en het product daardoor een paar uur niet goed wordt gesneden, heb je enorm veel verliezen.
Gelukkig zitten jullie er bovenop! Wat vind je nu het allerleukste aan je job bij Hessing?
Dat je echt de tijd kunt nemen om dingen te onderzoeken en te testen. Dat is echt uniek binnen Hessing. Technologie is een van de weinige afdelingen waar je kunt zeggen: we gaan dit op een planmatige en rustige manier doen. Een verbeterproces duurt maanden voordat je het helemaal geborgd en afgewerkt hebt en de machines ingesteld zijn.
En wat is jouw favo SuperFood waar we jou voor kunnen wakker maken?
Romaine sla! De ideale basis voor als je trek hebt. Ik eet het soms als ontbijt, lunch én bij het avondeten. Met romaine sla zit je altijd goed! Vooral als ie zo lekker knapperig is, maar dat zit hier gelukkig wel goed.