Skip to main content

Orzo, ofzo.

Orzo, ofzo. Een opkomende trend of een al eeuwenoud gebruikt ingrediënt? En is het eigenlijk rijst of pasta? Collega Marjolein Hoogendoorn (Category Management) zocht het uit en neemt je mee in haar orzo reis.
 
Rijst of pasta; dat is vaak de eerste vraag die ik krijg als ik het over orzo heb. Ik snap dat, want het heeft de structuur van pasta, maar de vorm van rijst. Officieel valt orzo onder de noemer pastina, wat kleine pastasoorten betekent. Je zou kunnen denken dat het daarom ook oorspronkelijk uit Italië komt. Maar daar valt over te twisten. Sommige bronnen zeggen dat orzo oorspronkelijk uit Griekenland komt. In elk geval weten we wel dat deze pastasoort al eeuwenlang gebruikt wordt (bronnen noemen vanaf de 13e eeuw) in onder andere de Italiaanse, Griekse, Turkse en Arabische keuken. En de laatste jaren dus ook steeds vaker in de Nederlandse en Engelse keuken. 

Waar wordt orzo eigenlijk van gemaakt?
Traditioneel werd orzo van gerst gemaakt. Tegenwoordig maken ze het van harde tarwe: durumtarwe. Dit is een tarwesoort die rijker is aan eiwitten dan andere tarwesoorten en die veel mineralen als vitamine A, B en E bevat. En als je het extra voedzaam wilt maken, kun je natuurlijk ook kiezen voor volkoren orzo.

Klinkt goed. Wat kunnen we ermee?
Orzo kun je echt op allerlei manieren toepassen. Op Sicilië wordt orzo veel gebruikt in soepen en in Nederland en Engeland zie je steeds meer salades die orzo bevatten. Ook maak je er heel eenvoudig risotto mee. Orzotto, heet dat met een mooi woord. Heel populair, want het is een makkelijk te bereiden eenpansgerecht. Supersnel klaar en lichter dan risotto. Bij Hessing maken we ook diverse salades met orzo. Een Griekse kipgyros met orzo of een groene groentesalade met orzo zie je dan ook steeds vaker in de schappen liggen. En we gaan dit product zeker in meer producten terugzien de komende periode, zoals in saladebowls en snacksalades. #SuperFood

Lekker! Vertel eens Marjolein, hoe eet jij orzo het liefst?
Mijn favoriet is een eenpansgerecht met orzo, spinazie en tomaatjes! Afgetopt met verse kruiden, zoals rozemarijn en basilicum. En natuurlijk kan de buffelmozzarella niet ontbreken. Een heerlijk lichte maaltijd die perfect is voor de warmere dagen.