Skip to main content

Een geoliede machine dankzij IT

Zijn grootste nachtmerrie? Een kantoorpand met 6.000 werkplekken die technisch goed ingericht moeten zijn en that’s it. Dick Schornagel is onze IT Manager en als hij iets saai vindt, dan is het wel commodity werk. Hij wil reuring in de tent! En dat is precies wat het werk binnen onze IT-afdeling typeert. Eens horen wat Dick hierover te vertellen heeft! 
 
Reuring in de tent is inderdaad aan de orde van de dag binnen onze IT-afdeling. Dat komt eigenlijk door twee dingen. 1. De bedrijfseigenaren lopen hier zelf ook door het pand. Dat geeft een bepaalde dynamiek waarbij sprake is van korte besluitlijnen. Er wordt hier echt ondernomen en scherp op de bal gespeeld. Dat voel en zie je terug in je dagelijkse werk. 2. Doordat we met een dagvers product werken, is het noodzakelijk dat de productie blijft draaien. Als die er een dag uit ligt, kunnen we geen groente en fruit leveren, want we hebben geen voorraden. Zo simpel is het. En dus moeten we vanuit IT zorgen dat de kans op storingen minimaal is en als er toch een storing is, die heel makkelijk opgelost kan worden. Dat maakt je werk als IT-specialist een grote verantwoording en tegelijkertijd onwijs gaaf.  
 
Behoorlijke verantwoordelijkheid, ja! En hoe zorgen jullie ervoor dat die geoliede machine blijft draaien? 
Onze IT-afdeling fungeert echt als sparringpartner van de business. Wij kijken naar hoe we de functionaliteiten van onze IT-systemen zo goed mogelijk kunnen benutten. Op onze IT-afdeling werken ongeveer 30 man. Sommige rollen hebben we ge-outsourced, zoals 24/7 servicedesk. Waar wij ons voornamelijk mee bezighouden is het verbeteren en versimpelen van onze IT-processen. Wij maken onze IT-processen dusdanig simpel, dat zelfs een niet-IT-er het weer kan fixen. Dus stel; er gaat in de fabriek iets stuk, dan kan iemand van de Technische Dienst dit eenvoudig oplossen. Zo zorgen we ervoor dat onze IT-processen eigenlijk altijd door blijven draaien.    
 
Houden jullie je ook bezig met de robotisering in de fabrieken? 
Op dit moment besteden we de programmering van onze robots en productielijnen uit aan leveranciers, maar wij zijn wel degene die dit allemaal aansturen en co√∂rdineren. Onze IT-afdeling bestaat onder andere uit applicatiebeheerders, business engineers, architecten, IT administrators en helpdesk medewerkers. Samen zorgen we ervoor dat onze IT op rolletjes loopt. #SuperSmooth 
 
Wat zou je willen meegeven aan toekomstige IT-collega’s? Wat als je juist bijvoorbeeld wel warm draait voor kantoorautomatisering?  
Ook dan kun je je zeker bij ons uitleven. Er werken zo’n 2.000 collega’s bij Hessing, dus je kunt je voorstellen dat er ook qua kantoorautomatisering genoeg te doen is. Maar bij Hessing is toch wel de kers op de taart dat je hier ook met productie-automatisering te maken hebt. Daarin ga je echt next-level wat betreft IT. Dat maakt het extra leuk!