Skip to main content

Een geoliede machine dankzij IT.

Zijn grootste nachtmerrie? Een kantoorpand met 6.000 werkplekken die technisch goed ingericht moeten zijn en that’s it. Dick Schornagel is onze IT Manager en als hij iets saai vindt, dan is het wel commodity werk. Hij wil reuring in de tent! En dat is precies wat het werk binnen onze IT-afdeling typeert. Eens horen wat Dick hierover te vertellen heeft!

Reuring in de tent is inderdaad aan de orde van de dag binnen onze IT-afdeling. Dat komt eigenlijk door twee dingen. 1. De bedrijfseigenaren lopen hier zelf ook door het pand. Dat geeft een bepaalde dynamiek waarbij sprake is van korte besluitlijnen. Er wordt hier echt ondernomen en scherp op de bal gespeeld. Dat voel en zie je terug in je dagelijkse werk. 2. Doordat we met een dagvers product werken, is het noodzakelijk dat de productie blijft draaien. Als die er een  uur uit ligt, dan komt het leveren van groente en fruit in gevaar, want we hebben geen voorraden. Zo simpel is het. En dus moeten we vanuit IT zorgen dat de kans op storingen minimaal is en als er toch een storing is, die heel makkelijk en snel opgelost kan worden. Dat maakt je werk als IT-specialist een grote verantwoording en tegelijkertijd onwijs gaaf.

Behoorlijke verantwoordelijkheid, ja! En hoe zorgen jullie ervoor dat die geoliede machine blijft draaien?
Onze IT-afdeling fungeert echt als sparringpartner van de business. Wij kijken naar hoe we de functionaliteiten van onze IT-systemen zo goed mogelijk kunnen benutten. Op onze IT-afdeling werken ongeveer 30 man. Sommige rollen hebben we ge-outsourced, zoals 24/7 applicatie-ondersteuning voor onze primaire processen. Waar wij ons voornamelijk mee bezighouden is het verbeteren en versimpelen van onze IT-processen. Wij maken onze IT-processen dusdanig simpel, dat zelfs een niet-IT-er het weer kan fixen. Dus stel; er gaat in de fabriek iets stuk, dan kan iemand van de Technische Dienst dit eenvoudig oplossen. Zo zorgen we ervoor dat onze IT-processen eigenlijk altijd door blijven draaien.   

Houden jullie je ook bezig met de robotisering in de fabrieken?
Hessing heeft ervoor gekozen zelf geen programmeurs in dienst te hebben. Dit hebben we uitbesteed aan onze support partners. In nauwe samenwerking met de Technische Dienst en Operatie zijn we verantwoordelijk voor aansturing van deze partners en het verder automatiseren/robotiseren van onze productieprocessen. Onze IT-afdeling bestaat onder andere uit functioneel applicatiebeheerders, business solution architecten, IT administrators en helpdesk medewerkers. Samen zorgen we ervoor dat onze IT op rolletjes loopt. #SuperSmooth

Wat zou je willen meegeven aan toekomstige IT-collega’s? Wat als je juist bijvoorbeeld wel warm draait voor kantoorautomatisering?
Ook dan kun je je zeker bij ons uitleven. Er werken zo’n 2.000 collega’s bij Hessing, dus je kunt je voorstellen dat er ook qua kantoorautomatisering genoeg te doen is. Ook werken we met de modernste tools en technieken. Maar de kers op de taart bij IT binnen Hessing is dat je hier echt bijdraagt aan het primaire proces. Daarin ga je echt next-level wat betreft IT. Mede dankzij een goede IT-infrastructuur dragen we bij aan het produceren van een gezond eindproduct en dus helpen we mensen gezondere en makkelijkere voedingskeuzes te maken.